Robotik Protez Ameliyatı

Robotik Protez Ameliyatı

 
  Robotik cerrahi, protez ameliyatının doğruluk ve hassasiyetinin artırılması için bilgisayar ve robotların yardımcı olarak kullanılmasıdır. Ameliyat öncesi planlanma, verilerin robota yüklenmesi, ameliyatın bütün aşamaları doktorunuzun kontrolünde yapılır. Robot, ameliyat sırasında yapılan kemik kesilerinin hatasız ve önceden planlanan şekilde yapılmasını sağlayan bir yardımcıdır. Robotun planlanan ve istenen dışında bir işlem yapması mümkün değildir. Robotik protez cerrahisi özel eğitim ve deneyim gerektirir, bu konuda doktorunuzun yeterli eğitim almış olması gereklidir.
 İleri Görüntüleme Teknolojisi: Robotik cerrahi sistemler, ameliyat sırasında detaylı ve gerçek zamanlı 3D görüntüler sağlamak için özel kameralar ve sensörler içerir.
Robotik cerrahi, hastanın anatomik yapısına uygundur, daha küçük kesiler ile iyileşme süresi kısadır.
 
 
 Hasta Değerlendirmesi ve Planlama: 
Cerrahın hastayı değerlendirmesi, tıbbi geçmişi anlaması ve cerrahi için uygunluğunu belirlemesi önemlidir.
 
Ameliyat öncesi planlama için normal röntgen yeterlidir. Diz protezi yapılacak ise kemik kesilerinin kalınlığı, bağ dengesi, protezin en uygun boyutu ve yerleştirilme açısı önceden planlanır. Kalça protezi yapılacak ise bu verilere ek olarak bacak uzunlukları milimetrik olarak hesaplanıp, ameliyat sonunda elde edilecek bacak uzunluğu önceden planlanır. Ameliyatınız sırasında, bacağınızın değişik yerlerine navitracker adı verilen cihazlar yerleştirilir. Bu cihazlar, bilgisayara anlık olarak kemiklerin pozisyonunu bildirmek için gereklidir. Uygun cerrahi açılım yapıldıktan sonra, doktorunuz elektronik kalem şeklinde bir cihazla kemiklerin haritasını çıkartır ve bilgisayara tanıtır. Bu sırada eklem çevresi bağlar da test edilerek en uygun bağ dengesi sağlanacak şekilde kesiler yeniden hesaplanır. Doktorunuz, robotu kullanarak kemik kesilerini uygun açı ve doğrultuda yapar. Sistem, kesiler sırasında sadece önceden planlanan yerlerde çalışır, bu alanların dışına çıkılmasına izin vermez. Doktorunuz bütün bu aşamaları hem ameliyat bölgesini gözleyerek, hem de bilgisayar ekranında 3 boyutlu kontrol ederek gerçekleştirir.
 
 Gerekirse tekrar milimetrik düzeltmeler yapılabilir. Doktorunuz yapılan ölçümleri onaylarsa, sıra protezin yerleştirilmesine gelir. Protezin parçaları yerleştirildikten sonra, son bir kontrol daha yapılıp işleme son verilir.
 
  Robotik protez cerrahisinin yararları nelerdir?
Özellikle diz protezi sonrasında protezin boyu, dizilimi ve yumuşak doku dengesinin ideal ölçülerde sağlanmış olması çok önemlidir. Robotik protez cerrahisinin en önemli yararı, ameliyatın gözle görülenden çok daha hassas şekilde milimetrik ayarlamalarla yapılmasına izin vermesidir. Protezin uzun ömürlü olması ve hasta memnuniyetinin yüksek olması revizyon cerrahisi ihtiyacını azaltabilir. Protezin boyutu, yerleşimi ve yumuşak doku dengesinin ideal ölçülerde sağlanmış olması çok önemlidir.
Bu teknoloji, daha küçük kesilerle yapılan minimal invaziv cerrahiye olanak tanır ve bu sayede genellikle daha hızlı iyileşme süreleri ve daha az komplikasyonla sonuçlanır. Bu da daha erken rehabilitasyon ve daha kısa sürede hastaneden taburcu olmak demektir.
Ameliyat sonrası kan kaybı, ağrı ve pıhtı riski standart diz protezi ameliyatına göre daha azdır. 
 
Femur kemiğinin kanalının içine uzun çubuk şeklinde kılavuzlar yerleştirilmesi gerekir. Bu sırada dolaşıma katılan kemik iliği ve yağ daha az olacaktır; Hasta ameliyattan saatler sonra yürüyebilir ve 1-4 hafta arasında günlük aktivitelere dönebilir. Ameliyat sonrası daha doğal bir diz hissi elde edilmesini sağlar.
 
Kalça protezi sonrasında % 4’lere kadar görülebilen protezin yuvasından çıkması (dislokasyon) komplikasyonu, robotik cerrahiden sonra % 1’in altına düşmüştür. Kalça protezi sonrası görülen bacak boy eşitsizlikleri de robotik cerrahi ile azaltılabilir.
 
Doğal Hareket ve Fonksiyon: 
Hassas cerrahi, protezin doğal eklem hareketine daha iyi uyum sağlama olasılığını artırabilir. Bu, hastanın protezle birlikte daha doğal bir şekilde hareket etmesine ve normal aktivitelerini sürdürmesine yardımcı olabilir.
 
Robotik cerrahi halen total diz, total kalça ve parsiyel (kısmi, yarım) diz protezlerinin yerleştirilmesi sırasında uygulanmaktadır. Omuz protezleri ve omurga implantlarında kullanımı için çalışmalar devam etmektedir.
 
 
 Ameliyatın her aşamasında yapılan kontroller nedeniyle, işlem standart diz protezinden 15-25 dakika daha uzun sürer, ancak bu artmış hassasiyet için kabul edilebilir bir süredir.