Bizden Haberler

Aort Anevrizması bulunan 52 yaşındaki hasta EVAR yöntemi ile tedavi edildi

Aort anevrizma hastası N. K., Özel Akademi Meram Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı Endovascular Aneurysm Repair (EVAR) operasyonu ile sağlığına kavuştu. EVAR olarak adlandırılan yöntem sayesinde; karın açılarak yapılan klasik ameliyat yerine, uyanıkken belden aşağısı uyuşturulup opere edildi.

Operasyonda 52 yaşındaki hastanın damarının içinden girilerek açık ameliyat yapılmadan 'stent-greft' takıldığını belirten Özel Akademi Meram Hastanesi’nden Op. Dr. Mustafa Keser: “Aort anevrizması, karındaki aort atardamar çapının 3 santimetrenin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Aort anevrizması yırtılmasına bağlı ani kanama, 60 yaşın üzerindeki bireylerde en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Aort anevrizmasının yırtılana kadar genellikle kendini belli etmez, yapılan ultrason veya tomografi incelemelerinde tesadüfen saptanır. Hastamız N. K’da bize başvurduğunda, abdominal aortunun genişliği 8 cm boyutundaydı ve kendisi için oldukça riski bir durum haline gelmişti. Yapılan tetkiklerin ardından hastamızı Evar yöntemi ile tedavi ettik. Bu yöntemle hasta uyanıkken, hastanın belden aşağısını uyuşturup anevrizmanın içerisine “stent-greft” adı verilen bir çeşit tüp yerleştiriyoruz. Bu ameliyat yöntemiyle daha az kan kaybı olurken, ameliyat esnasında ölüm riski ve hastanede kalış süresi de azalıyor. Aynı zamanda hastada daha az yan etki görülürken, hasta daha hızlı iyileşiyor. 1–2 saatte tamamlanan operasyonda hasta da hiçbir acı hissetmiyor” dedi.

Aort anevrizması hastalığının sigara, erkek cins, kalıtsal, yaş, koroner arter hastalığı, hiperkolestrolemi, hipertansiyon ve diyabete bağlı olarak ortaya çıkabileceğine işaret eden Op. Dr. Mustafa Keser: “Hastalık en kolay batın ultrasonografisi ile saptanabilir. Önemli olanın anevrizmanın yırtılmadan saptanmasıdır. Bu nedenle; 60 yaşın üstündeki her bireyin özellikle sigara içen ya da yakın akrabalarında aort anevrizması olanların, hiçbir belirti olmasa bile mutlaka en az bir kez batın ultrasonografisi yaptırması gerekir. Ayrıca, çapı 5,5 santimetrenin üstünde olan ya da yılda 1 santimetreden fazla büyüyen anevrizmaların tedavi edilmelisi gerekir” dedi.

Başarılı operasyonun ardından sağlığına kavuşan N.K: “Özel Akademi Meram Hastanesi’ne başvurmadan önce rahatsızlığımın ciddiyetinin farkında değildim. Kalp rahatsızlığım nedeniyle de operasyondan çekiniyordum. Ancak Op. Dr. Mustafa Keser ve ekibi sayesinde oldukça konforlu bir şekilde ameliyat oldum. Başka doktorum olmak üzere tüm hastane ekibine teşekkür ederim” dedi.

Kayıt Tarihi: 09.06.2017        Görüntülenme: 1696