Bizden Haberler

Ramazan da Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ramazan ayı beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Bu değişimlerle beraber kontrolsüz kilo alma, hareketsiz kalma, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu problemleri yaşamamak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli ve bazı noktalara dikkat edilmelidir.
 
Ramazanda iki ana öğün ve bir ara öğün olarak öğünlerinizi düzenleyebilirsiniz. Ana öğünü sahur ve iftar olarak yapmalısınız, iftardan 2 saat sonrasında ise ara öğünü yapabilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz.
 
Sahura kalkarak hem tokluk sürenizi artırır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz. Sahurda yemek için hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Kahvaltıda yumurta ve peynir tüketmek açlığınızı azaltacaktır.
 
Susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle çalışma temposu yoğun olanlar ve fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler buna dikkat etmelidir.
 
İftar öğününde orucu bir çorba ile açıp bir süre (5-10 dakika) ara verdikten sonra yemeğe geçmelisiniz. Boş mideyi birden fazla besinle doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
 
Her gün tatlı tüketmemelisiniz, haftada iki gün yiyerek kendinizi sınırlayabilirsiniz. Yiyeceğiniz tatlıları ise sütlü tatlılardan tercih etmeli ve iftardan sonraki ara öğünde tüketmelisiniz.
 
Oruç tutarken yaşanılan uzun süre açlık bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan bir veya iki saat sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
 
Ramazan ayında günlük içilmesi gereken su miktarına ulaşılamayıp sıvı ve mineral kaybı yaşanabilir. Bunun için iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen göstermelisiniz.
                                                               
 
 
Kayıt Tarihi: 23.03.2023        Görüntülenme: 405