Bizden Haberler

Robotik Diz Protezi

Robotik Protez Cerrahisi nedir?
Halk arasında robotik ortopedi ameliyatı olarak bilinen robotik protez cerrahisinde sanılanın aksına ameliyatı robot yapmamaktadır. Protez cerrahilerinde kullanılan robotik sistem 3 boyutlu model üzerinde hastaya özel gelişmiş bir ameliyat öncesi planlamanın yapılabilmesini sağlamaktadır. Robotik Protez Cerrahisi bilgisayarlı kontrol ve yönlendirme modülü ile kamera ve ekran standından oluşan üç ana birimi sayesinde doktor, vaka öncesi hastaya özel bir planlama yaparak doğru ve hassas bir cerrahi uygulamasının yanında, her vaka sonrası aynı sonucu alabilme olanağına sahip olmaktadır.
 
Robotik Protez Cerrahisi hangi hastalıklarda/ durumlarda uygulanır?
Günümüzde robot teknolojisi ile ortopedi ve travmatoloji alanında birçok protez cerrahisi yapılabilmektedir.
 
- Robotik total kalça protezi ameliyatı.
Kalça eklemi ileri derecede kireçlenmiş (osteoartrit) veya hasarlanmış hastalarda, hasarlı eklemin değiştirilmesi robotik protez cerrahisi ile gerçekleştirilebilmektedir.
- Robotik unikondiler diz protezi (Yarım diz protezi). Kireçlenme sonucu dizin sadece bir tarafının etkilendiği durumlarda yarım diz protezi ameliyatları yapılabilmektedir. Yarım diz protezi ameliyatları robotik protez cerrahisi sistemiyle başarıyla gerçekleştirilmektedir.
- Robotik diz protezi ameliyatı. Diz protezi ameliyatı, aşınmış ve yıpranmış diz ekleminin özel alaşım metaller ve sıkıştırılmış özel plastik implanttan oluşan özel bir yüzey kaplama tekniğidir. Diz protezi ameliyatları robotik protez cerrahisi ile başarıyla gerçekleştirilmektedir.
- Diz kapağı protezi ameliyatı (patella femoral)
- Robotik protez cerrahisinin yakın gelecekte omuz, omurga ve tümör cerrahilerinde de kullanılması beklenmektedir.
 
Robotik Protez Cerrahisinin avantajları nelerdir?
Gelişmiş Planlama: Robotik protez cerrahisi ile, hastanın kendi BT (Bilgisayar Tomografi) taramasından oluşturulan 3-boyutlu model üzerinde hastaya özel gelişmiş bir ameliyat öncesi planlamanın yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu sayede plan dahilinde hastada en doğru implant konumlandırmasına yardımcı olmaktadır. Öngörülebilir ameliyat öncesi planlama sayesinde konvansiyonel (klasik) yönteme göre hastada yumuşak dokuların daha fazla korunmasını sağlar.
 
Dinamik eklem dengeleme: İmplant (protez) yerleşiminin en iyi şekilde sağlanması için hekim kontrollü eklem dengelemesinin doğru olarak yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
 
Robotik kol destekli kemik hazırlığı: Dokunsal geri besleme (Haptic Feedback) teknolojisi sayesinde klasik kesi bloklarına ihtiyaç duymadan kemik testeresinin hastanın kendi Bilgisayarlı Tomografi taramasından oluşturulan 3-boyutlu modeli üzerinde planlanan alan içerisinde çok kesin ve hassas bir şekilde kesi yapmasını sağlamaktadır. Hekimler için, barındırdığı gelişmiş dokunsal geri besleme teknolojisi sayesinde yanlış ve fazladan kesileri engellediği gibi, hekimin kendisine de daha hassas kontrol ve güven sağlar.
 
İşlem sonrası hastaların, klasik (manuel) cerrahi yöntemlere göre daha iyi fonksiyonel hedeflere ulaşması amaçlanır.
 
Robotik protez cerrahisi ile hastaya yerleştirilen implantların sağ kalım oranları konvansiyonel vakalara göre daha yüksek olabilmektedir. Yani protezde aşınma ve gevşeme riski daha az olabilmektedir.
 
Robotik kol destekli ortopedik cerrahi sistemi, klasik (manuel) tekniğe göre daha az yumuşak doku hasarı yaptığı için ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı kesici kullanılmakta ve hasta memnuniyeti daha yüksek olabilmektedir.
 
Robotik kol destekli ortopedik cerrahi sistemi ile yapılan ameliyatlar, klasik ameliyatlara göre hasta ve hekim için ayrı avantajlara sahiptir. Hastalar, konvansiyonel yöntemlere göre daha fonksiyonel ekleme sahip olabilmektedir. Hekimler ise robotik kol sayesinde daha kontrollü cerrahi uygulayabilmektedir.
 
Robotik protez cerrahisinde iyileşme sürecindeki yaşam kalitesi daha yüksek olduğu gibi günlük hayata dönüş daha kısa olmaktadır.
 
Robotik Protez Cerrahisi Sonrası Erken İyileşme
Robotik protez cerrahisi ile diz ve kalça protezi ameliyatlarında klasik yönteme göre;
 
Günlük hayata dönüş daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Taburculuk süresi kısalmaktadır.
Kan kaybı olasılığı daha az olmaktadır.
Hastanın ameliyat sonrasında ağrı kesici ihtiyacı azalmaktadır.
Protezlerin ömrü daha uzun olabilmektedir.
 
Robotik Protez Cerrahisi nasıl uygulanır?
Ameliyat öncesi alınan tomografi üzerinde hekimin kontrolünde özel bir yazılım ile nasıl bir ameliyat yapılacağı, kesilerin nereden yapılacağı, hangi tip ve ebatta protez kullanılacağı belirlenir ve ince ayarları yapılır. Ameliyatta ilk yapılan çalışma ışığında işleme başlanır ve hastanın gerçek kemik yapısı sensörler aracılığıyla robota tanıtılarak son ayarlamalar yapılır ve kesi dereceleri belirlenerek kesiler yapılır. Ardından bağ dengesi kontrolü hem sanal hem de deneme protezleri ile hasta üzerinde prova edilir. Nihayetinde hekimin uygun bulduğu gerekli son ayarlamalar da yapılarak protez konulur.
 
Hasta açısından normal ameliyattan daha farklı bir hazırlık süreci yoktur. Robotik gereçler, ameliyat esnasında doktorun daha konforlu hareket etmesini, hastanın dokularına daha az zarar görmesini ve bu sayede ameliyat sonrası sürecin daha konforlu geçmesini sağlamak üzerine tasarlanmıştır.
Kayıt Tarihi: 12.02.2024        Görüntülenme: 639