Bizden Haberler

Kolay Doğum İçin Hareketin Önemi

Doğum, bir kadının hayatında deneyimleyebileceği en önemli olaylardan biridir. Anne ve bebek uzun bekleyişin ardından nihayet birbirlerine kavuşacak, aile yeni gelen üyesi ile mutluluğa gark olacaktır. Bu eşsiz kavuşma deneyimini sağlayacak olan da sorunsuz bir vajinal doğumdur. Vajinal doğum, korkulacak bir eylem değildir. Hatta bazı anneler için zevkli bile olabilir. Ancak dünyada her güzel şeyin bir karşılığı olduğu gibi doğumu güzel deneyimleyebilmenin de bir bedeli olacaktır.

Doğum, bir ekip işidir. Annenin en büyük destekçisi eşi olmalı, onu ruhen ve bedenen hazır ve mutlu hissettirmelidir. Bunun yanı sıra doğuma hazırlık kurslarına katılmak, anneye 'doğum işinde' kendisi, kendi vücudu ve bebeği ile uyum içinde çalışma imkanı tanıyacaktır. Doğum fizyolojisini öğrenmek, neyle karşılaşacağını bilmek, doğuma dair gerçekçi beklentilerde bulunmak adına doğum öncesi gebe okulları çok mühimdir.

Doğum hormonları rahmi etkileyerek bebeği pelvisten aşağı iter. Gebelikte eklemler gevşer. Vücut, gebenin bilgisi ve isteği dışında doğuma hazırlanmaktadır. Doğum etken bir eylemdir ve bir kriz anı değildir ,olmamalıdır da. Modern hayat gebelere hareket anlamında kısıtlama getirmekte, çoğu gebe devamlı araba kullanımı ile yürümemekte, ev işlerinde bile aktif olamamaktadır. Gebeliği sınırsız yemek yeme özgürlüğü ve her türlü dinlenme ve günlük aktiviteleri kısıtlama için fırsat bilen gebeler ne yazık ki doğumda zorlanmaktadırlar.

O halde doğumdan önce neler yapılmalı?

*Günde 7-8 saat uyumalı, uyku hijyenine dikkat edilmeli

*Günlük 12 bardak su içilmeli ve beslenmeye dikkat edilmeli (sınırsız yemek özgürlüğü yok!!)

*Derin soluk alıp yavaşça vermeli ve bu egzersize kendini alıştırmalı

*Eklemleri ve kasları her yönde yavaşça ve tekrarlayan şekilde germe ve esnetme yapılmalı

Her gün yürünmeli. Herkesin güvenli olan (buz vs olmayan) her ortamda dilediğince yapabileceği bu egzersiz en az haftada 5 gün yapılmalıdır. Başlangıçta çok yorulmadan yapılan bu egersiz belki bir arkadaş ile sohbet ederek deneyimlenebilir ama son haftalarda 4-6 kilometreye kadar çıkılabilir.

Yoga, pilates, yüzme, göbek atma, dans hem keyif verir hem de doğumda ağrı yönetimini sağlayıp sindirimi düzenler ve gebeye enerji verir.

*Gebelik boyunca ve doğum esnasında gebe kendisini güvende hissetmelidir. Bunun için gerekli destek özellikle gebenin eşi ve doğum ekibi tarafından sağlanmalıdır.

*Bebeğiniz anne karnında gayet aktiftir ve sizin hareket ve duygularınızı algılar ve öğrenir. Konuşan ,şarkı söyleyen sesinize aşina olur ve doğumdan sonra işitmek onu sakinleştirir. 17. hafta civarında sesleri duyabilir ve ayırt edebilir. Her gün onunla konuşmak, ona bir şarkı söylemek için zaman ayırın.

*Doğumla ilgili plan, korku ve sorularınızı doktorunuz ve doğum ekibinizle paylaşın.

 

Doğum bir vücut fonksiyonudur. Vücudunuza , bebeğinize ve doktorunuza güvenip hazırlığınızı tamamlayın. Dünyadaki insan adedince yaşanmış bir olayı yapabilirsiniz ama unutmayın bu dünya kurulduğundan beri sadece size ve bebeğinize ait olacak eşsiz bir deneyim. Tadını çıkarın ..

Kayıt Tarihi: 01.11.2023        Görüntülenme: 721