Her ne kadar hastalığın oluş mekanizması bilinse de obezite zor bir hastalıktır. Hastalığın tanımında BKİ (boy kilo endeksi) ağırlığı boya göre kategorize eder.
Boyun karesi / kilogram
Fazla kilolu BKİ=25-29 olanlardır.
Vücutlarında yağ birikimleri olmayabilir. Bazı kaslı erkeklerde böyle değerlendirilir.Buna rağmen BKİ 25-29 olan ve çeşitli metobolik sorunları olanlar zayıflama programına alınmalıdır.
Obezite tanısı konulan BKİ 30'un üstü ,
BKİ 40 olanlar ise Morbit obez,
35-39 İSE SINIF 2
30-34 ise SINIF 1
NORMAL 18,5-24,9
ZAYIF 18.5 İN ALTI
Erkeklerde bel çevresi normali 88 cm'dir. Fazla kilolularda bel çevresi artışı riski artırır.
OBEZİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yapısal Unsurlar
Diyabetli anne çocuklarının diyabeti olmayan annelerinkine göre daha şişman olması ve diyabetli anne çocuklarının, anne obez olmasa da 5-19 yaşlar arasında daha fazla obezite riskinin bulunması olasılığı vardır. Bu metabolik unsurların, en belirgin ve rahatsız edici tarafı sadece kişilerin ağırlık regülasyonu ve sağlığı üstündeki uzun vadeli etkileri değil bu bilgilerin gelecek kuşaklara kalıtımla aktarılmasıdır.
Çevresel Faktörler
Gıda: Yağdan zengin gıda yoğun enerjiye sahiptir. Büyük porsiyon gıda ve içecek obeziteye katkıda bulunan unsurlardan birisidir. Karbonhidratlardaki çeşitlilik vücut yağı ve artmış enerji alımıyla ilişkilidir. Buna karşın sebzeler vücut yağı artışına ve artmış enerji alımına neden olmaz.
Fiziksel Aktivite
Bazı toplumların çevre koşullarında yapısal ve genetik yatkınlığı bulunanlarda obeziteye eğilimi artıracak ciddi değişiklikler olmuştur. Sedamenter aktivitede ( tv seyretme, bilgisayar oynama) harcanan zaman arttıkça fazla kilolu ve obez olma riski artmaktadır. Enerji sarfiyatını azaltarak yaşamı kolaylaştıran olaylar (yürüyen merdivenler, uzaktan kumanda, internetten alışveriş) modern çevrenin bir ürünüdür. Bunların herbiri insanların enerji sarfiyatını azaltmaktadır.
TIBBİ TEDAVİ :
Genel önlemler:
Enerji alımının kısıtlanması zayıfalamak için en etkili ve en verimli yoldur.
Diyet, fiziksel aktivite
İlaç TEDAVİSİ: Günümüzde uzun süreli kullanımı için mevcut olan ilaçlar ya iştah azaltır, yada bağırsaktan yağ emilimini azaltır. BKİ 27'nin üzerinde olan hastalara ilaç tedavisi verilir.
Cerrahi Tedavi: Cerrahi tedavi BKİ 35-40 olup beraberinde yaşamı tehdit eden komplikasyonları bulunan hastalara kullanılır.