Bizden Haberler

İdeal Okul Çantası Ağrılığı Nasıl Olmalıdır?

İdeal okul çantası ağrılığı nasıl olmalıdır? 
Ders zilinin çalması ile birlikte çocuklarımız çantalarını alıp okul yoluna düştüler. Ancak birçok çocuğun okul çantasının ağırlığı,  velileri düşündürmekte.
Akademi Meram Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Özcan KIZILKAYA, yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ile birlikte öğrenci ve ailelere uyarılarda bulundu; "Okul çantasının ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10'unun altında olmalıdır." 
 
Çocukların kullandığı okul çantalarının ağırlığının fazla olması durumunda duruş bozukluğu yaşanabileceğini belirten Kızılkaya, "Postürün (duruş) bireyi fiziksel ve ruhsal yönden hayatı boyunca etkileyen bir unsur. Ailesel ve yapısal faktörlerin yanı sıra alışkanlıklar bireyin postüral yapısını etkiler. Düzgün postür için dengeli ligament ve kas yapısına sahip olmak gerekiyor. Postür bozukluklarına bağlı olarak kas ve ligaman yapısında ortaya çıkan instabilite; ağrıya, kas yorgunluğuna ve asimetrik görüntüye yol açıyor. Omurgada en sık karşımıza çıkan postüral problemler ise skolyoz (omurganın yana eğriliği) ve kifoz yani kamburluk” diye konuştu.
“ÇOCUKLAR GELİŞME DÖNEMİNDE SÜREKLİ TAKİP EDİLMELİ”
Bedensel değişimin yaşandığı ergenlik döneminde, gelişme döneminin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Kızılkaya,“Bu dönemde kas iskelet sistemi hastalıkları özellikle de omurgada skolyoz ve kifoz sık görülmektedir. Skolyoz genelde doğuştan olmasına rağmen büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu dönemlerde hızla ilerleme görülüyor. Ancak bulgular erken dönemde çok belirgin olmadığından çoğunlukla tanı ve tedavi gecikiyor. Genellikle ilk bulgu asimetri oluyor. Bu nedenle anne ve babaların bu konudaki farkındalıklarının yüksek olması ve çocuklarını gelişme döneminde düzenli takip etmesi erken tanı için son derece önemli” dedi.
 
“YETERSİZ FİZİKSEL AKTİVİTE DURUŞU BOZAR”
Ergenlik dönemde aniden ortaya çıkan skolyozun nedeninin tam olarak bilinemediğine vurgu yapan Kızılkaya, “Ancak yapılan araştırmalarda okul çocuklarında ortaya çıkan duruş bozukluklarını etkileyen faktörler arasında yanlış duruş ve oturuş şekli, çantanın taşınma şekli, çantanın ağırlığı, tablet ve akıllı bilgisayarların sık kullanımı, fiziksel hareketin az olduğu yaşam tarzı gösteriliyor. Çocuğun kullandığı okul çantasının ağırlığının fazla olması duruşu bozabiliyor. Bu nedenle çantanın ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’unun altında olması idealdir. Okul çocuklarında ortaya çıkan duruş bozukluklarının en önemli nedenlerinden biri de yetersiz fiziksel aktivite. Aileler çocuklarını vücut kondisyonunu, omurgayı stabilize eden kasların kuvvetini ve dayanıklılığını arttıracak egzersizleri yapabilecekleri sporlara vakit ayırması hususunda teşvik etmeliler ve motivasyon sağlamalı” diye konuştu.
 
Kayıt Tarihi: 15.09.2022        Görüntülenme: 1018