Anestezi; Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı tarafından uygulanan bir işlem olup, ameliyat öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere ameliyat süresince hastanın ağrı duymamasını, yapılan girişime tahammülünü, ameliyattan sonraki süreci hatırlamamasını ve konforunu sağlamak üzere geliştirilmiş bir dizi tıbbi uygulamanın adıdır.
■Genel Anestezi:
Eğer hasta anestezi altında tamamen şuursuz ise buna "Genel Anestezi" denir. Damara verilen ilaçlarla yada oksijen ile birlikte kullanılan solunum yoluyla hasta uyutulur.
■Lokal Anestezi:
Küçük cerrahi girişimlerde sadece girişimin yapıldığı kısım uyuşturulur.
■Bölgesel Anestezi:
Vücudun bir kısmının; (kol, bacak, göğüs vs.) değişik düzeylerdeki sinir kavşaklarına lokal anestezik enjeksiyonu yapılarak uyuşturulmasına "Bölgesel Anestezi" denilir. Bunun da spinal anestezi, epidural anestezi, sinir blokları gibi çeşitleri vardır.
●Spinal anestezi: Anne adayının bebeğini doğar doğmaz görmesine imkan veren bir anestezi türü olmakla birlikte bir çok ameliyat için de kullanılmaktadır. Belden aşağısının uyuşturulduğu bir anestezi türüdür.
●Epidural anestezi:Omurilikten çıkan sinirler lokal anestezik ilaçlarla bloke edilirek ve uyuşturulan sinirin altında kalan vücut bölümlerinde ağrı duyusu ortadan kaldırılarak uygulanan bölgesel anestezi türlerinden birisidir. Sezaryen başta olmak üzere bel seviyesi altında yapılan pek çok operasyonda uygulanabilir.
●Sinir blokları: Yalnız ameliyat edilecek bölgenin duyu hissini sağlayan sinirleri lokal anestezik ilaçlarla bloke eden bir anestezi türüdür. Örneğin kolda ya da elde yapılacak bir cerrahi işlem için koltuk altından ele giden sinirlere lokal anestezik verilir ve 15–20 dakika bekledikten sonra bütün bir kolun uyuştuğu, ağrıyı hissetmediği teyit edildiğinde ameliyatın başlamasına izin verilir.