Sağlık Haberleri

Her Baş Ağrısı Migren Değildir

Başınız sürekli ağrıyor ve siz artık bu ağrılarla başetmekte zorlanıyor musunuz? Ağrı kesiciler en yakın dostunuz olduysaşikayetiniz basit bir ağrıdan çok daha fazlası olabilir. Çünkü basitmiş gibigörünen baş ağrıları çoğu zaman ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Herkes hayatında bir kez de olsa baş ağrısı sorunuylakarşılaşmıştır. Çoğu zaman ciddiye alınmayıp hemen ağrı kesiciler kullanmasınaneden olan baş ağrıları aslında sanıldığı kadar basit olmayabiliyor. AkademiHastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Hilal TOGAN baş ağrısı tipleri hakkında bilgiveriyor.

1. Gerilim Tipi Baş Ağrısı

 En yaygın olarakgörülen baş ağrısı tipidir. Bu ağrı grubunda beyinde herhangi bir hasarbulunmuyor, baş ağrısı başka bir nedene bağlı olmuyor ve nörolojik muayenedeveriler tamamen normal görülüyor. Gerilim tipi baş ağrısı çeken hastalarınbirçoğu bu tip baş ağrısında doktora başvurmak yerine evde kendi kendilerinekullandıkları ilaçlarla ağrılarını geçiriyor. Bu ağrı, beyin hücrelerinin yaninöronların arasındaki iletişim bozukluğundan kaynaklanıyor. Bu iletişimbozukluğundan dolayı boyun ve kafa üzerindeki bütün kaslar kasılıyor. Hafif veorta şiddette seyreden gerilim tipi baş ağrısı, başta ağırlık ve sıkma olarakkendini gösteriyor. Ağrıyı tetikleyen nedenler arasında stres, uykusuzluk veçalışma ortamı yer alıyor.

2. Migren Tipi Baş Ağrısı

Migren tipi baş ağrıları değişken özellikler gösterse dekriterleri çok net oluyor. Bu hastalarda nörolojik muayene ve beyin görüntülemenormal bulunuyor. Migren tipi baş ağrısında tanıyı koymak için hastadan alınanbilgi önem taşıyor. Hastalar çoğunlukla yarım, tek taraflı baş ağrısındanşikayet ediyorlar. Ağrının yeri değişiyor, orta ve çok şiddetli, zonklamalı birağrı olabiliyor. Beraberinde bulantı, görme bozukluğu, puslu görüntü ya dasiyah noktalar gibi aura denilen belirtiler de görülebiliyor. Koku, ses, ışığahassasiyet gibi rahatsızlıklarla çok şiddetli baş dönmeleri yaşanabiliyor.Teşhis için bu belirtilerden ikisinin olması ve ağrının en az dört saat sürmesiyeterli oluyor.

3. İlaç Bağımlılığına Bağlı Baş Ağrısı (Yanlış ilaçkullanımına bağlı baş ağrısı)

İki aydan fazla süreyle her gün ya da gün aşırı herhangi birağrı kesici alındığında bu tip baş ağrısı görülüyor. Özellikle migrenlihastalarda ağrı kesici kullanımı üç ay devam ederse, ağrılar başlıyor. Hasta buağrının da migren baş ağrısı olduğunu ve bu nedenle geçmediğini düşünüyor.

4. Trigeminal Nevralji (Şimşek Ağrısı)

Trigeminal nevralji hastanın hayatını zorlaştıran bir ağrıtipi. Hastalarda şimşek çakmasına benzeyen korkunç bir ağrı oluşuyor. Batıcı,1-2 saniye süren bu ağrı, vurup kaçma şeklinde yaşanıyor. Genelde gözünçevresinde, alt dudakta, üst çenede hemen dişlerin üzerindeki yerlerdegörülüyor. Gün içerisinde yüzlerce defa tekrar ediyor.

5. Küme tipi baş ağrısı

Primer gruba giren bu tip baş ağrılarına erkeklerde dahafazla rastlanıyor. Genellikle belli sezonlarda ortaya çıkıyor ve hasta öncekiyıllarda da aynı aylarda bu ağrıyı yaşamış oluyor. Çok şiddetli yarım başağrısı, gözde kızarıklık, alında terleme, göz kapağının düşmesi, baş ağrısınınolduğu tarafta burun akıntısı belirtiler arasında yer alıyor. Gün içerisinde4-5 atak halinde geliyor ve korkunç, dayanılmaz, şiddetli ağrılar şeklindeseyrediyor. Kişiden kişiye değişmekle beraber en az iki hafta sürüyor. Bu süreiçinde hasta, ağrı nedeniyle yorgun düşüyor.

6. Sinüzit baş ağrısı

Sinüzit ağrılarının büyük bir kısmı migren ya da gerilimtipi baş ağrısı oluyor. Genelde burun ve geniz akıntısıyla birlikte seyrediyor.Özellikle grip döneminde bu ağrılar daha sık görülüyor. Sinüzit baş ağrısınıntanısında çoğu hastanın kan tahlilleri normal değerlerde olabiliyor. Sinüzit tanısındaen hassas tetkik tomografi sayılıyor.

Kayıt Tarihi: 29.2.2016        Görüntülenme: 4228