Glutatyon zararlı kimyasallara karşı mücadele etme yeteneğine sahip, vücutta doğal olarak bulunan bir moleküldür. Glutamat, sistein ve glisin adlı amino asitlerden oluşur. Vücudumuzdaki her hücre glutatyon üretiminde rol oynar.
“Glutatyon nedir” sorusu özellikle son yıllarda sıklıkla sorulmaktadır. Bunun nedeni günlük hayattaki kaygılarla yaşamak, stres içinde olmak gibi etkenlerin vücudun savunma sistemine yaptığı negatif etkidir. Metabolik olaylar, radyasyon maruziyeti ve diğer zararlı etkenler hücrelere zarar verir. Bu faktörlerin aşırı miktara ulaşması sonucunda vücudun doğal antioksidan koruması yetersiz kalır ve birçok hastalık riski meydana gelir. Bu nedenle uzun süreli bir koruma ve olası zararlı durumların önlenmesi için vücutta glutatyonun yeterli miktarda bulunması çok önemlidir. Aslında vücutta glutatyon üretimi doğal olarak gerçekleşir, ancak saydığımız bu çevresel faktörlerin yıpratıcı etkisiyle yeterli gelmeyebilir.
Vücutta glutatyon seviyesi yeterince yüksek olduğunda hücreler hasardan korunur ve oksidan maddeler etkisiz hale getirilerek hücre içi detoks sağlanmış olur.
Glutatyon Faydaları Nelerdir?
Glutatyon faydaları arasında kişiye sağlıklı ve uzun bir ömür sağlama potansiyeli bulunur. Ayrıca kişinin güzelliğini ve genel sağlık durumunu iyileştirme konusunda da etkilidir. Geniş çapta yapılan araştırmalara göre “tüm antioksidanların annesi” olarak tanımlanan glutatyon tedavisinin etkinliğini artırmak için damar yolundan ilaca yönelik bir uygulama gerekir. Böylece alınan takviye hızlı bir şekilde kan dolaşımına katılır.
“Glutatyon ne işe yarar” sorusunun diğer cevapları arasında:
-
Bağışıklığı güçlendirmesi,
-
İltihaplanmayı azaltması,
-
Kronik yorgunluğu gidermesi,
-
Ciltteki lekelenmeleri azaltması,
-
Uyku kalitesini artırması,
-
Kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarından sonra hastanın daha çabuk toparlanmasını sağlayan destek tedavi olması yer alır.
Glutatyon Eksikliği Nasıl Belli Olur?
Glutatyon eksikliği belirtilerinden olan bu maddelerin sizde de olduğunu düşünüyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak glutatyon seviyenizin değerlendirilmesini talep edebilirsiniz.
-
Yorgunluk ve enerji düşüklüğü
-
Düşük bağışıklık sistemi
-
Hafıza problemleri ve konsantrasyon eksikliği
-
Kronik iltihaplanma ve yavaş iyileşen yaralar
-
Karaciğer hastalıkları
-
Katarakt ve görme problemleri
Glutatyon ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?
C vitamini ne işe yarar sorusuna, bu vitamin türünün bağışıklık sistemi için son derece önemli olduğu cevabı verilebilir. C vitamini vücut tarafından üretilemediğinden besin ya da takviyelerden alınması gerekir. Bu ihtiyacının karşılanabilmesi için sağlıklı beslenmek önem arz eder. Dolayısıyla beslenme düzeninde eksiklikler olduğunda vücutta C vitamini eksikliği meydana gelir.
Bu durumda, C vitamini ve glutatyonun birleşimiyle oluşturulan bir kombine tedavi yöntemi olarak glutatyon uygulaması tercih edilebilir. Damar içi C vitamini uygulaması uzun yıllardır güvenle uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamaya glutatyonun eklenmesi, C vitamininin etkisini daha da güçlendirerek tam bir şifa deposu meydana getirir.