Sağlık Haberleri

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Üst solunum yolu enfeksiyonu sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Kış aylarında görülen bu rahatsızlıkların belirtilerini ive tedavi yöntemlerini bu yazımızda okuyabilirsiniz. 
 
Rinit (nezle)
Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen rinit, üst solunum yollarını özellikle de burnu etkileyen bir hastalıktır. Hastalığa virüsler yol açar ve bu virüslerin bulaşması damlacık yoluyla yani hapşırma ya da öksürme sırasında ortama yayılan tükürük parçacıklarıyla olur. Rinit belirtileri, virüs vücuda girdikten 12-36 saat sonra ortaya çıkar. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir.
 
Tedavi
 
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa parasetamol içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir. Antibiyotiğin yararsız olduğu bu tip rahatsızlıklarda kişinin bol sıvı alması ve dinlenmesi gerekir.
 
Grip
Virüslerin yol açtığı bu hastalıkta tablo, nezleye göre biraz daha ağır seyreder. Titreme, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları görülebilir. Baş ağrısı, göz hareketlerine bağlı olarak artar. 38.5 derecenin üzerinde seyreden ateş genellikle üç gün sürer, sekiz güne kadar uzadığı da görülebilir. Gribe bağlı olarak göğüste ağrı, bulantı, kusma, karın ağrısı şikayetleri de ortaya çıkabilir.
 
Tedavi
 
Gribin tedavisinde de antibiyotiklere başvurulmaz. Rahatlatıcı bazı tedavi yöntemleri kullanılır. Grip aşısının her yıl grip mevsimi başlamadan önce, Ekim-Kasım aylarında uygulanması önerilir. Ancak gecikildiğinde Mart ayına kadar da yaptırılabilir. İlk kez yapılacak ise bir ay ara ile iki doz, daha önceki yıllarda uygulanmış ise bir kez yaptırılır. Tavuk yumurtasından elde edilen aşının, yumurta alerjisi olanlara yapılmaması gerekir.
 
Orta kulak iltihabı
Çocukluk çağında nezle ve gripten sonra en sık görülen hastalık grubudur. Üç yaşına kadar olan çocukların üçte ikisi en az bir kez orta kulak iltihabı geçirir. 10 yaşından sonra bu sıklık azalır. İşitme kaybına yol açma tehlikesi nedeniyle bu rahatsızlığı önemsemek gerekir. Sıklıkla nezle ve grip enfeksiyonları nedeniyle meydana gelen orta kulak iltihapları, geniz etinin büyük ve orta kulağın havalandırma borusu olan östakinin daha kısa, düz ve geniş olmasından da kaynaklanabilir.
 
Tedavi
 
İltihaplı ve akut bir ortakulak iltihabında antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak, antibiyotikler virüsleri yok etmez, sadece bakterilerin üremesini engeller. Antibiyotik tedavisinin etkisini gösterebilmesi için, doktorun bildirdiği tedavi şekline ve süresine uyulmalıdır.
 
Sinüzit
Alın kemiği, üst çene kemiği ve burun etrafındaki kemiklerin içindeki hava dolu boşlukların iltihabına sinüzit denir. Üç yaşına kadar olan çocukların yüzde 6-13’ünün sinüzit geçirdiği bilinir. Burun akıntısı, tıkanıklık, geniz akıntısı, öksürük, koku almada azalma, başta dolgunluk hissi ve ateşin 10 günden daha uzun sürmesi sinüzit hastalığını akla getirir.
 
Tedavi
 
Sinüzitin tedavisi, ilaçla ya da cerrahi olarak gerçekleştirilir. En az 10 gün süren antibiyotik tedavisi verilmesi gerekir. Hastaya bol sıvı alması da önerilmektedir. Tekrarlayan ve ilaçlara yanıt vermeyen sinüzit ve anatomik yapıda ki bozukluğa bağlı ikincil gelişen sinüzitler ise cerrahi operasyonla tedavi edilir.
Kayıt Tarihi: 18.01.2023        Görüntülenme: 2107