Sağlık Haberleri

Çocuklarda Besin Alerjileri

Çocuklarda Besin Alerjisi Nedir?

Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılaması sonucu ortaya çıkan reaksiyonlar besin alerjisi olarak adlandırılır.

Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor.

Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.

Besin alerjileri bebeklik, çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak insan hayatını etkileyebilir. Bu sorunla ilgili bulguların ortaya çıkması için hastanın birkaç kez alerjiye yol açan besine maruz kalarak duyarlı hale gelmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Besin Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Besin alerjisi, alerjik besinin tüketilmesiyle görülebileceği gibi, bu besinlerin koklanması, solunması veya bunlara dokunulması sonucu da ortaya çıkabiliyor.

Ağır alerjik vakalarda kişi söz konusu besini yemese de pişirildiği, yenildiği ortamlarda bulunduğu hatta o besini yiyen kişi tarafından öpüldüğü zaman da ciddi alerjik reaksiyon gösterebiliyor.

Hangi Besinler Alerjiye Yol Açıyor?

Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunuyor. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden oluyor. Çocuklarda bu grubu süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi oluşturuyor.

Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebiliyor. Nadiren bal da alerjiye yol açıyor.

Birçok sistemi etkileyebilen bu sorun farklı bulgularla kendini gösteriyor;

  • Soluma, nefes darlığı veya hırıltılı solunum
  • Yutkunma güçlüğü
  • Ses kısıklığı veya konuşma zorluğu
  • Yüz, dudak, dil ve boğazda şişme
  • Soğuk, nemli veya soluk mavi cilt
  • Solukluk, sersemlik hissi
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal
  • Hızlı ve zayıf kalp atışı
  • Kan basıncında ani bir düşüşle baş dönmesi hissi
  • Bilinç kaybı

Çocuklarda Besin Alerjisinin Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Konusunda uzman bir hekim tarafından çocuğun tam kapsamlı fiziksel muayenesi yapılmalıdır. Fiziksel muayeneden sonra yapılacak testler için çocuğun bir hafta boyunca yediği ve içtiği gıda maddeleri hakkında hekim bilgilendirilmelidir.

.

Kayıt Tarihi: 28.06.2024        Görüntülenme: 263