Sağlık Haberleri

Kalp Krizinden Nasıl Korunabilirim?

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi riskini artıran iki önemli risk faktörü bulunur.  Bunlardan birincisi değiştirilemeyen risklerdir. Genetik faktörler, yaş ve erkek olmak, bu ilk grupta yer alır. Ailesinde erken yaşta kalp krizi öyküsü olanlar ve erkekler, kalp krizi için daha büyük bir risk altında. Riskleri yaşla birlikte artar. İkinci risk faktörlerine ise değiştirilebilen riskler adı verilir. Bu risk faktörlerini azaltmak kişinin çabalarına bağlıdır. Sigara kullanımı, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), diyabet hastalığı, kan yağlarının yüksek olması ve yüksek vücut ağırlığı, yani obezite, değiştirilebilir grupta yer alır.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi, kalbi besleyen koroner arter damarlardan veya dallarından herhangi birisinin tıkanmasıyla başlar. Bu durumda geriye dönüşü olmayan kalp kası hasarı oluşur ya da ölüme neden olan kalp krizi (akut miyokard enfarktüsü) meydana gelir. Kalp krizi, koroner kalp hastalıklarının içinde en acil ve en ağır seyreden durumların başında gelir.

 

Kalp Krizi Belirtilerine Dikkat

Öne çıkan kalp krizi belirtisi, göğüs ağrısıdır. Klasik olarak bu göğüs ağrısı şiddetli, baskı ya da basınç tarzında, ezici, sıkıştırıcı bir ağrı ve göğsün sol yarısında ya da göğüs kemiğinin altında hissedilir. Ağrı sol kola, alt çeneye, sırta da yayılabilir. Özellikle yaşlı veya diyabet rahatsızlığı olanlarda belirtiler farklı olabilir. Bu kişiler halsizlik, bayılma, nefes darlığı hissedebilir. Kalp krizi geçirenlerde sıklıkla soğuk ter dökme, bulantı, kusma gibi belirtiler de olur ve kalp krizi dışındaki tanıları akla getirerek geç tanı koyulmasına neden olabilir.

 

Kalp Krizi Tanı Yöntemleri

Kriz tanısı için en önemli iki bilgi, kişinin yakınmaları ve EKG’sinin değerlendirilmesiyle sağlanır. EKG bulguları tipik olarak kalp kriziyle uyumluysa ve kişinin yakınmaları da kalp krizine uyuyorsa, tanı konulur ve derhal tedaviye başlanır. Bazı durumlarda EKG bulguları belirgin olmayabilir. Bu durumda kalp kasının zarar görmesi sonucu kanda yükselen bazı enzimler ölçülür. Bu kan tahlilleri tanı koymada yardımcı olsa da ancak belirli bir süre geçtikten sonra yükselmesi gibi bir dezavantajı bulunur. Bu nedenle uzmanlar ekokardiyografi ya da anjiyografi tetkiklerini isteyebilir.

 

Kalp Krizinden Böyle Korunabilirsiniz

 

Kalp krizleri için geçerli olan birçok risk faktörü vardır. Yüksek tansiyon, sigara, diyabet, kolesterol yüksekliği ve genetik etkenler bunların başında yer alır.

Krizi önlemek için risk faktörlerinin taranması, bunların yaşam tarzı değişiklikleri ve bazen de ilaçla kontrol altına alınması gerekir. Kolesterol ve kan basıncının düzenli ölçümlerle takip edilmesi, ideal düzeylerde tutulması, kan şekerinin belirli aralıklarla ölçülerek değerlendirilmesi, eğer kişi diyabetikse kan şekerinin çok iyi düzenlenmesi, sigara içen kişilerin mutlaka sigarayı bırakması, spor alışkanlığı olmayan kişilerin düzenli spor alışkanlığı edinmesi, kilo fazlası olanların da fazla kilolarından kurtulması, alınabilecek başlıca önlemlerdir.

Kayıt Tarihi: 16.03.2021        Görüntülenme: 2141