Sağlık Haberleri

Sık İdrara Çıkma Nedenleri

Çok Sık İdrara Çıkma
Günlük yaşamda gün içerisinde 8 ila 10 defadan fazla idrara çıkma, sık idrara çıkma olarak tanımlanır ve bu durum normal değildir. Sık idrara çıkma nedenleri arasında enfeksiyon hastalıkları, prostatit ya da sistit gibi hastalıklar bulunur. Sık idrara çıkma kimi zaman soğuk algınlığı ya da üşütmeye de bağlı olarak mevsimsel şartlara bağlı gelişebilir.
 
 
Sık İdrara Çıkma Nedenleri Nelerdir?
Sık idrara çıkmanın pek çok farklı sebebi olabilir. Fakat sık idrara çıkma belirtileri gösteren hastalıkların başında en çok karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı) ve böbrek hastalıkları yer alır. Sık idrara çıkma rahatsızlığı yaşayan kişilerde yaş aralığı ve eşlik eden semptomlar oldukça önemlidir. Sık idrara çıkma sebepleri arasında şunlar bulunabilir;
 
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar söktürücü ilaçlar
Böbrek yetmezliği
İlaç kullanımı
Diyet 
Mesane kanseri
Aşırı aktif mesane
Psikolojik nedenler
Sistit 
Prostat 
Bel fıtığı
Şeker hastalığı (diyabet)
Bol sıvı tüketimi
Böbrek taşı
MS hastalığı
Vajinit 
Parkinson hastalığı
Hamilelik
Travma 
Yaşlılık
Sık idrara çıkma her zaman bir hastalık habercisi olmayabilir. Bazı durumlarda gün içerisinde fazla sıvı tüketimi, ödem söktürücü diyet ya da ödem söktürücü ilaçların kullanımı sonrasında da ortaya çıkabilir.
 
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma
Sık idrara çıkma çoğu zaman idrar yolu enfeksiyonu ya da sistit gibi enfeksiyon hastalıkları, böbrek yetmezliği ya da böbrek taşı gibi böbrek hastalıkları ve şeker hastalığına bağlı gelişebilir. Genel olarak kişinin hayatını da olumsuz yönde etkileyen sık idrara çıkma, kadınlar için önemli problemler arasında yer alır. Stres, şeker hastalığı, vajinit, aktif mesane, sistit, mesane kanseri, mesane iltihabı ya da hamilelik gibi durumlar kadınlar da sık idrara çıkmaya neden olur.
 
Erkeklerde Sık İdrara Çıkma
Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi sık idrara çıkmaya neden olabilen hastalıkların başında böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları, Parkinson, MS, bel fıtığı gibi hastalıklar yer alır. Özellikle sadece erkeklerde görülebilen bazı hastalıklar da sık idrara çıkmaya neden olabilen belirtiler gösterebilir.
 
Örneğin; sık idrara çıkmaya, aynı zamanda kasık ağrısı belirtisi de eşlik ediyorsa genellikle prostatit yani prostat iltihabından şüphelenilir. Erkeklerde sık idrara çıkma nedenlerinin başında idrar yolu enfeksiyonları, prostat kanseri, benign prostat hiperplazisi ya da prostat iltihabı gibi prostat hastalıkları yer alır.
 
Gece sık idrara çıkma
Sık sık idrara çıkma normal bir durum olarak karşılanmaz. Özellikle de geceleri uykudan uyandıracak ya da uyutmayacak kadar fazla yaşanıyor ise normal bir durum olarak adlandırılmaz. Vücudun gün içerisinde kaybettiği enerjiyi toplaması için uyku esnasında kesintisiz olarak uyuması ve dinlenmesi lazım. Fakat geceleri iki saat ya da daha az bir sürede; sürekli olarak uykudan uyanma, vücudun dinlendiği rem uykusu denilen uykuya geçmesine engel olur. Buna bağlı olarak kişinin uykusuz kalması ve dinlenememesi dolayısıyla, hayat kalitesinin büyük ölçüde düşmesine neden olabilir. Sık idrara çıkma her ne kadar tehlikeli hastalıkların başında yer almasa da, uzun zamanda kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilen rahatsızlıklardandır. Bu nedenle altta yatan sebebin araştırılması ve en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereklidir. 
 
Sık İdrara Çıkma Tedavisi
Sık idrara çıkma tedavisi için öncelikle altta yatan hastalığın tanısı konulmalıdır. Altta yatan hastalığa bağlı olarak hekim tarafından öngörülen ilaçlar, antibiyotikler ya da cerrahi müdahaleler gerçekleştirilir.
 
Eğer sık idrara çıkma aşırı aktif mesaneye bağlı gelişiyorsa, hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi önerilebilir. İlaç tedavisinin başarılı olmadığı durumlarda kullanılan bir diğer yöntem ise streskopi işlemi ile mesane duvarına bir dolgu maddesi enjekte edilmesi ve mesane kaslarındaki aşırı aktif duyarlılığın önüne geçilmesidir. Eğer hasta tüm bu yöntemlere yanıt vermezse, o zaman da bağırsaktan yapılan yama ile idrar kesesinin büyütüldüğü cerrahi operasyon yöntemine başvurulur. 
 
Sık idrara çıkma sorunu yaşayan bir kişinin gün içerisinde tükettiği sıvı miktarına dikkat etmesi önerilir. Kahve ya da kola gibi kafein içeren içecekler, acı, baharat, üzüm, elma, armut gibi aşırı şıra içeren yiyecekler ve alkollü içeceklerden uzak durması tavsiye ediliyor. Ayrıca kişinin alerjisi tetikleyen, yiyecek ve içeceklerden uzak durması da tedavinin olumlu geçmesinde etkili bir rol oynuyor.
Kayıt Tarihi: 18.12.2023        Görüntülenme: 2091